KINDEREN EN SCHEIDEN | Kindbehartiger

Kinderen onbezorgd laten opgroeien na de scheiding 

Stel je eens voor hoe het voelt als je kind zich na de scheiding vrij kan bewegen tussen beide ouders. En hoe het voelt als jullie als ouders in goed overleg afspraken kunnen maken over de dagelijkse zorg van jullie kind.

Er ontstaat ruimte en rust door jullie wensen en behoeften helder te krijgen, en die van jullie kinderen. Door hun de gelegenheid te geven te laten weten wat zij graag willen, kunnen eventuele zorgen die zij met zich meedragen verkleind worden. Voor ouders en kinderen geeft dit een gevoel van opluchting. Zij kunnen weer vrijer in het leven staan.

Alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Als jullie gaan scheiden, wil je dat natuurlijk zo goed mogelijk voor ze regelen. Tijdens, maar ook na de scheiding, kan het moeilijk zijn om te zien of je kind zich zorgen maakt of zich anders gedraagt. Ook omdat ze dit niet altijd duidelijk aan (kunnen) geven.

Kind en loyaliteit naar ouders

Kinderen in een scheidingssituatie vinden het vaak lastig om open te zijn naar hun ouders. Ze zijn van nature loyaal aan beide ouders en durven daarom (veelal onbewust) niet te vertellen over hun gevoelens en behoeften. Dit om de eenvoudige reden dat ze jullie graag beiden gelukkig zien.

Waarschijnlijk heb je zelf al moeite met alles wat er op je afkomt. Hierdoor kun je het gevoel ervaren dat je er niet voldoende voor je kinderen kunt zijn of dat het je niet lukt om zorgen weg te nemen. Soms zie je simpelweg niet alles. Dit is een veelvoorkomende situatie, waar gelukkig een oplossing voor is. 

Voor ouders is het soms een verrassing als veranderd gedrag voort blijkt te komen uit een scheiding. Zeker als dat al langer geleden is. Ook ver na de scheiding kan een kind (weer) nachtmerries krijgen, (weer) in bed plassen of vaak verdrietig zijn. Het gebeurt dikwijls dat jaren na de scheiding de emoties weer oplaaien. Door de loyaliteitsgevoelens van het kind kom je er niet altijd achter wat er echt speelt. Voor jullie kan het dan heel fijn zijn je hart te luchten en meer inzicht te krijgen. 

Een Kindbehartiger is iets voor jullie als je

• wilt snappen wat de scheiding voor je kind betekent
• jullie kind een klankbord wilt geven
• wilt weten wat de wensen en behoeften van eenieder zijn
• wilt dat je kind zijn of haar hart kan luchten
• wilt weten waarom jij en je ex-partner steeds ruzie krijgen (en hoe je dit kan voorkomen)
• jullie tips en tools willen over hoe jullie -na de scheiding- de dagelijkse zorg voor de kinderen kunnen invullen
• jullie als ouders gecoacht willen worden bij het invulling geven aan het ouderschap na de scheiding

Maar ook kan ik helpen als je kind (12+) een brief vanuit de Rechtbank heeft ontvangen voor een gesprek met de Kinderrechter. En behoefte heeft aan ondersteuning aan iemand die er speciaal voor het kind is.

Wat doet een Kindbehartiger?

Mijn aanpak is gericht op hoe het kind zich vrij kan voelen in het contact met beide ouders. Onder andere door met ouders te kijken welk effect zij hebben op hun kind, wat juist prettig overkomt en wat niet. Dit kan worden meegenomen bij het maken van bijvoorbeeld het ouderschapsplan.

Scheidingsladder
Een scheiding gaat altijd gepaard met heftige emoties. De manier waarop de ouders met de scheiding omgaan is bepalend voor de plek op de ‘scheidingsladder’. De impact van de scheiding op de kinderen wordt in grote mate bepaald door de manier waarop jullie als ouders met elkaar omgaan. In de scheidingsladder kun je zien of jullie ‘trede’ valt in mijn werkgebied als Kindbehartiger.

Scheidingsladder

Hoe gaan we te werk
Iedere ouder en ieder kind is anders en iedere scheiding verloopt op z’n eigen manier. Mijn ondersteuning is dus altijd maatwerk. Met enkele sessies kunnen jullie al mooie resultaten boeken. Ik praat met de ouders en met de kinderen. Ik geef advies en help bij het maken van praktische afspraken. Als dat gewenst is kunnen er extra evaluatiemomenten en afspraken voor nazorg worden afgesproken.

scheiding en kinderen, kindbehartiger