FAMILIEMEDIATION 

Familiemediation is een vorm van bemiddeling, waarbij in goed overleg gezocht wordt naar een oplossing voor een familiekwestie. Bijvoorbeeld als jullie je scheiding willen regelen of met begeleiding een ouderschapsplan willen maken. Uit elkaar gaan is een emotionele beslissing die jullie samen hebben genomen of waar één van jullie toe besloten heeft. Er komt een hoop op je af en je verlangt naar duidelijkheid. Het zou je rust geven als jullie als ouders in de toekomst met elkaar door één deur kunnen. Voor jezelf en voor de kinderen.

Als je gaat scheiden zorgen de ingrijpende veranderingen en onzekerheid voor uiteenlopende emoties. Je verliest je gezin zoals je dat tot nu toe samen hebt opgebouwd. Een pittig rouwproces voor alle betrokkenen. Voor de kinderen wil je het goed regelen, maar hoe? Tot nu toe lopen de pogingen om tot afspraken te komen op niets uit. Herken jij je in deze situatie? En wil je in goed overleg met elkaar praten over hoe jullie het ouderschap na de scheiding samen kunnen voortzetten? In mediation kun je onder begeleiding met elkaar in gesprek gaan en werken aan een oplossing.

Ouderschapsplan

Als je gaat scheiden zullen jullie afspraken moeten maken. Over de financiën, wie waar gaat wonen, de inboedelverdeling en de zorg voor de kinderen. Om de scheiding te formaliseren zal een echtscheidingsconvenant gemaakt worden. In dit convenant worden afspraken vastgelegd. Dit wordt ingediend bij de rechtbank. Voor afspraken over de kinderen wordt een ouderschapsplan gemaakt. Ook als jullie ongehuwd samenwonen en uit elkaar gaan, is het zinvol om een ouderschapsplan te maken. Dit schept helderheid en geeft structuur voor de kinderen, want je weet waar je aan toe bent.

Ik help jullie om met elkaar in gesprek te komen en aan een oplossing te werken. Als het nodig is werk ik samen met financiële experts en advocaten. In de mediation praten jullie ook over hoe jullie het ouderschap vorm gaan geven na het scheiden. Dit is input voor het ouderschapsplan. Jullie gaan kijken wat jullie belangrijk vinden en ik help jullie daarover tot afspraken te komen. Meestal praat ik ook met de kinderen om te horen wat zij het liefste willen.

Familiemediation is iets voor jullie als je

• in gesprek wilt komen met elkaar
• de scheiding samen goed wilt regelen
• open staat voor de wensen en behoeften van de andere ouder
• rekening wilt houden met de wensen van de kinderen
• de zorg en opvoeding van de kinderen na het scheiden samen goed wilt regelen
• een ouderschapsplan wilt waar jullie beiden achter kunnen staan

Hoe gaan we te werk
Het maken van afspraken gebeurt in mediation. Dat betekent dat jullie ervoor kiezen om je te laten begeleiden door mij als neutrale gespreksleider. Wat in mediation besproken wordt, is vertrouwelijk. Allerlei onderwerpen passeren de revue. Hier nemen jullie samen een beslissing over. Soms moet daarover onderhandeld worden. Een aantal gesprekken is vaak voldoende om tot afspraken te komen. Meestal spreek ik ook een keer met de kinderen. Alles wat jullie met elkaar besloten hebben wordt opgeschreven en door jullie ondertekend. Voor gehuwden en geregistreerde partners geldt dat de afspraken ook officieel moeten worden ingediend bij de rechtbank.

Jullie situatie is ook geschikt voor familiemediation als je
• al een advocaat of mediator hebt voor de afwikkeling van de scheiding of een andere juridische procedure
• al een ouderschapsplan hebt, maar dit niet meer up-to-date is
• al een ouderschapsplan hebt, maar dit in de praktijk niet blijkt te werken
• een kwestie hebt met je ex-partner en jullie behoefte hebben aan begeleiding
• situatie is veranderd waardoor jullie opnieuw begeleid om tafel willen

Lukt het niet om samen om aan tafel te gaan? Of heb je behoefte aan feedback en meer zelfreflectie? Dan is het ook mogelijk om individueel aan de slag te gaan in de vorm van coaching. Bekijk hier wat ik nog meer voor jou en je gezin kan betekenen.

Familiemediation voor ouders die gaan scheiden, ouderschapsplan