COACHING VOOR GESCHEIDEN OUDERS

Gescheiden vader of moeder zijn, en weer gelukkig worden, vraagt veel van jezelf. Als je midden in een scheiding zit dan staat je wereld op zijn kop. Vooral je gevoelswereld. Het uiteenvallen van je gezin slaat een gat in je hart. Je voelt groot verdriet, afgewisseld met machteloze boosheid en teleurstelling. Ook als de officiële scheiding achter de rug is, is het rouwproces vaak nog lang niet klaar. Sterker nog, meestal begint het dan pas, omdat er ruimte en rust voor komt. Het verwerken van een scheiding duurt zeker wel een paar jaar. 

Als je samen kinderen hebt, kan je geen afstand van elkaar nemen in of na de scheiding. Je hebt immers contact over de zorg en opvoeding van de (minderjarige) kinderen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet wanneer de breuk nog heel vers is. Veel gescheiden ouders geeft dit een hoop spanning en stress. Dit is ook voelbaar voor de kinderen, ook al is dat niet altijd zichtbaar.

Hoe zorg je ervoor dat je je leven weer op de rit krijgt? En hoe krijg je het voor elkaar om de ander te (blijven) waarderen als vader of moeder? Het vertrekpunt ben jijzelf. Doe je kinderen en jezelf een gunst en ga aan de slag met de verwerking van je relatie en de scheiding.

Scheiding verwerken

In coaching ga je aan de slag met het vormgeven van je leven na de scheiding. Je stelt een doel hoe je wilt dat dat er uit ziet. Door ook onderscheid te maken tussen emoties over de ex-partnerrelatie en over het ouderschap, werk je aan verwerking van de scheiding. Hoe beter het met jou gaat, hoe makkelijker je ook je vernieuwde ouderrol kunt vervullen: indirect help je dus ook je kind(eren). 

Vernieuwde ouderrol

Als je uit elkaar gaat verandert je ouderrol. Samen met je ex-partner geef je invulling aan het ouderschap en zelf vernieuw je jouw eigen rol. Ik kan daarbij helpen. Gescheiden ouders kunnen steun ervaren door hierover enkele gesprekken te hebben. Dat kan zeer verhelderend werken en problemen in de toekomst helpen voorkomen. Dit laatste is zeker in het belang van de kinderen.

Nieuwe partners

Na de scheiding kunnen jij en je ex-partner een nieuwe relatie krijgen. De kinderen krijgen daar ook mee te maken. Als gescheiden ouder kan het moeilijk zijn als je kinderen thuis komen met leuke verhalen over de nieuwe vriend of vriendin van je ex-partner. Hoe kun je dan het beste reageren? En hoe ga je om met je eigen gevoelens daarover? Dit zijn onderwerpen die aan de orde kunnen komen in coaching voor gescheiden ouders. Voor stiefouders of bij het vormen van een samengesteld gezin kan ondersteuning ook helpend zijn.

Bekijk hier wat ik nog meer voor jou en je gezin kan betekenen. 

Coaching, gescheiden, ouders