Kinderboeken over scheiding

Er zijn veel goede boeken geschreven voor kinderen die te maken krijgen met een scheiding. Op een mooie of grappige manier wordt verteld over de scheiding, zodat het kind geholpen wordt meer te begrijpen over wat er thuis gebeurt. Het samen lezen van een boek helpt ook om makkelijker met elkaar te praten over wat er gebeurt nu papa en mama gaan scheiden. Hier vind je -in willekeurige volgorde- een overzicht van aanbevolen boeken.

Boeken voor peuters en kleuters

Mila heeft twee bedjes
Soms woont ze bij mama en soms woont ze bij papa. Vandaag slaapt ze bij mama. Bij mama poetst Mila haar tandjes met een blauwe tandenborstel en bij papa met een rode tandenborstel. Alles is eigenlijk een beetje anders bij mama dan bij papa. Maar mama en papa vinden Mila allebei het liefste meisje van de hele wereld, dat is echt niet anders! Mila heeft twee bedjes is een warm en eenvoudig verhaal over een meisje van gescheiden ouders.

 

 

Ik woon in twee huizen
Nina woont in twee huizen. In het ene huis woont papa. In het andere woont mama. En Nina woont in allebei. Soms bij mama, en soms bij papa. In het prentenboek Ik woon in twee huizen wordt open en eenvoudig vertelt hoe het is als je ouders uit elkaar gaan. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

 

 

 

Thuis bij allebei
Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze. Thuis bij allebei is een mooi geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

 

 

Johnny Joker schopt herrie in de hut
De vader en moeder van Lizzy, het vriendinnetje van Johnny Joker, praten niet meer met elkaar. Ze gaan scheiden. Lizzy is er heel verdrietig van; ze heeft zelfs buikpijn. Johnny Joker wil haar opvrolijken, maar dat valt niet mee. Gaan jouw ouders ook scheiden? Het boekje Johnny Joker schopt herrie in de hut helpt om er over te praten en vragen te stellen. Dat lucht alvast op! Geschikt voor kinderen 2 tot 8 jaar.

 

 

Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa
Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa is een boek over scheiden voor de allerkleinsten. Het is een eenvoudig prentenboek dat kan helpen om met peuters over echtscheiding te praten. Op elke pagina zit een grote flap van papier. Zonder het flapje om te slaan zie je de situatie bij papa, als je omslaat die bij mama, of net andersom. Het verhaal toont zonder oordeel wat er anders is dan voor de scheiding, en maakt duidelijk dat beide ouders het meisje goed kennen, weten wat ze nodig heeft en van haar houden. Ook het thema missen komt aan de orde. Geschikt vanaf ca 2,5 jaar.

 

Boeken voor kinderen vanaf 6 jaar

 

Julia heeft twee huizen

Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen in Julia heeft twee huizen gaat over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding. Geschikt vanaf 6 jaar.

 

 

Heen en weer 
Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Van de ene op de andere dag is hun veilige, vertrouwde wereldje er niet meer. Dat is niet altijd makkelijk. Na een tijdje zul je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In het boek Heen en weer staat alles wat kinderen zouden moeten weten over een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken. Vanaf 8 jaar.

 

Uit elkaar
Acht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruziemaken, zeggen ze niets meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan. Is familie dan niet voor altijd? Acht is boos en praat over de scheiding met vrienden en met opa en oma. En soms droomt Acht over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn… Uit elkaar is geschikt vanaf ca 7 jaar.

 

 

 

Ik hoor bij jullie allebei
Als jouw ouders zijn gescheiden dan verandert er veel in je leven. Je voelt van binnen van alles en je weet niet altijd hoe je daarmee moet omgaan. Het is vaak moeilijk om te vertellen hoe je je voelt. Je wilt papa en mama niet steeds lastig vallen met de vragen die je hebt en met jouw verhaal. Dan is het fijn als je in het werkboek Ik hoor bij jullie allebei kunt werken. Het lucht op wanneer je kunt opschrijven wat je voelt of er een tekening van maakt. Soms is er later een moment om samen met papa of mama in dit boek te kijken. Dan snappen zij beter hoe het voor jou is dat zij uit elkaar zijn gegaan. Want jouw verhaal is belangrijk ook al verandert het niks aan wat er is gebeurd. Vanaf ca 10 jaar.

 

Van alles twee
De ouders van Sterre en Jordi zijn gescheiden, omdat ze veel ruzie hadden. Sterre is 4 jaar en Jordi 6 jaar. De voor kinderen herkenbare situaties worden eenvoudig maar heel duidelijk via een kort verhaaltje besproken. Onderaan de pagina wordt de problematiek van het kind in een apart blokje uiteengezet voor ouders, zodat zij het beter zullen begrijpen. Het boek Van alles twee kan helpen bij de verwerking van emoties van kinderen en hun ouders. Onder begeleiding te gebruiken voor kinderen van ca. 4 tot 7 jaar.

 

 

Bang Boos Blij
Bang Boos Blij is een boek over wat er is gebeurd bij de echtscheiding en daarna. Kinderen kunnen in het boek tekenen en schrijven om alle dingen die ze van binnen voelen een plaats te geven. Vanaf 6 jaar.

 

 

Ouders uit elkaar, heb ik dat!
In het boek Ouders uit elkaar, heb ik dat! staan herkenbare verhalen van kinderen die met een scheiding te maken hebben. Daarnaast vind je ook handige tips voor het kind en de ouders. Aangeraden vanaf 12 jaar.

 

 

 

Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?

In Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan? wordt stapsgewijs antwoord gegeven op de vragen die bij jongeren kunnen leven over de scheiding. Dit boek is voor jongeren en jong-volwassenen. In het boek zijn jongeren aan het woord in een scheidingssituatie.

 

 

 

 

 

 

 

Boeken voor volwassenen | ouders

Aan alle gescheiden ouders – leer kijken door de ogen van je kind

In Aan alle gescheiden ouders zijn de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij
meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: ‘Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.’

 

 

 

 

Houd me vast

We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. In Houd me vast lees je over het creëren van hechte en veilige relaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stoppen als partners, doorgaan als ouders

Het boek Stoppen als partners, doorgaan als ouders laat zien hoe je met al je gevoelens -in de chaos van het scheidingsproces- een effectieve weg kunt vinden. Het is bedoeld als praktische handleiding voor scheidende mensen. Een boek vol voorbeelden en concrete oefeningen en tips. 

 

 

 

 

 

 

 

Bewust Scheiden

In Bewust Scheiden zijn de deskundigen en ervaringsdeskundigen aan het woord en geven ze tips om een vechtscheiding te voorkomen. Een vechtscheiding kent namelijk alleen verliezers; niet in de laatste plaats de kinderen, verscheurd door het loyaliteitsconflict waar ze in belanden. Voor alle partijen is het beter als beide ouders samen over de toekomst beslissen en ‘on speaking terms’ blijven.

 

 

 

 

 

Boeken voor stiefouders | samengestelde gezinnen

De Bonusmoeder

De Bonusmoeder belicht de verschillende kanten van het stiefmoederschap met prikkelende overdenkingen van ervaringsdeskundigen. Hun bijdragen worden afgewisseld met informatieve stukken van een gezinstherapeute, die de onderliggende emoties en patronen in stiefgezinnen helder in kaart brengen.

 

 

 

 

 

 

Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?

In het boek Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin lees je in deel 1 over de kenmerken en valkuilen van een samengesteld gezin.  Aan de hand van herkenbare voorbeeldsituaties krijg je tips en adviezen voor een succesvol samengesteld gezin. In deel 2 vind je het Stiefplan met vragen die jou en je partner aan het denken zetten over jullie gezin en hoe je zaken (beter) wilt organiseren en regelen.

 

 

 

 

Mijn man heeft een kind

Je ontmoet de man met wie je je leven wilt delen. Zijn kind(eren) krijg je er gratis en voor niets bij, en jullie gaan met z’n allen heel gelukkig worden. Dat is het plan. Maar hoe ga je dat doen? In Mijn man heeft een kind lees je persoonlijke verhalen en ervaringen,  afgewisseld met achtergrondinfo en handvatten om dingen te doordenken en op een rijtje te zetten.